Het in zware financiële problemen verkerende V&D wil van de verhuurders van zijn panden een huurvrije periode van vier maanden, van februari tot en met mei.
De eigenaren van de panden – V&D heeft 63 warenhuizen – moeten op die manier “helpen om de liquiditeitsbehoefte voor 2015 te overbruggen”.
Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van een brief van V&D aan de verhuurders. De krant heeft de brief in zijn bezit.
V&D wil bovendien na de huurvrije periode een structurele huurverlaging tot “7 procent van onze bruto-omzet in het betreffende filiaal”.
Loonoffer bij V&D
Dat de nood hoog is gestegen bij V&D bleek vorige week al, toen het concern aankondigde de salarissen van alle circa 5000 werknemers per 1 februari met 5,8 procent te verlagen. Het concern maakte toen ook bekend te gaan heronderhandelen over alle huurcontracten om de huurlasten permanent te verlagen, zonder daarover toen details te verstrekken.
V&D, eigendom van de investeringsmaatschappij Sun Capital, draait al een paar jaar met verlies. In 2013 liep het nettoverlies op tot 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet bekend.
Het bedrijf maakte afgelopen week ook de benoeming bekend van John van der Ent als nieuwe topman. Hij is momenteel nog bestuursvoorzitter van modebedrijf Etam Groep. Van der Ent neemt per 1 maart het roer over van Roach, die vorig juli tijdelijk werd aangesteld als bestuursvoorzitter.
Banen weg bij service center Amsterdam
Alle circa vijfduizend werknemers van V&D moeten salaris inleveren. Het gaat om ,,een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent'' die per 1 februari wordt doorgevoerd. V&D schrapt verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam, maakte het warenhuisconcern afgelopen week bekend.
De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig ,,om te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt''. Daarvoor moeten kosten structureel omlaag.
Naast het loonoffer streeft V&D ook naar verdere versobering van de arbeidsvoorwaarden. De vakbonden en ondernemingsraad zijn over de maatregelen geïnformeerd, aldus een woordvoerster.
Het bedrijf kondigt verder aan te gaan heronderhandelen over alle huurcontracten. Het doel is de huurlasten permanent te verlagen. V&D heeft 63 vestigingen in Nederland.
,,Wij begrijpen dat deze forse maatregelen impact zullen hebben op onze medewerkers. We hebben nu de steun van al onze stakeholders nodig: van aandeelhouder, de banken, de vastgoedeigenaren, de leveranciers en de medewerkers. Dit alles is nodig om de strategie van V&D te continueren en aan te laten sluiten bij de huidige trends en marktontwikkelingen'', aldus topman Don Roach in een verklaring.
Lees ook
Dit is het grootste probleem van V&D: geen unieke positie in Nederland
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl